Een klein maar heel belangrijk onderdeel van je gitaar, de topkam (nut). Niet alleen belangrijk voor de bespeelbaarheid van je gitaar maar zeker ook voor de klank. Zo zullen bij een topkam die te laag is (door bijvoorbeeld slijtage) de snaren aanlopen op de frets, bij een te hoge topkam moet je onnodig hard op de snaren drukken met pijnlijke vingers tot gevolg, belangrijk dus dat de topkam goed is afgesteld. Voor de klank is ook het materiaal heel erg bepalend, goedkope gitaren worden vaak uitgevoerd met een kunststof topkam die aan slijtage onderhevig zijn. Vervang je deze door een topkam van grafiet (GrapTech) dan hoor je direct een enorm verschil en hij gaat ook nog eens veel langer mee. De klank is helderder en het materiaal is vriendelijker voor je snaren waardoor de kans op snaarbreuk minimaal is.  GrapTech heeft de eigenschap van been zoals ze dat vroeger vaak gebruikten maar is makkelijker te verwerken en af te stellen. Wil je weten of de klank en bespeelbaarheid van jouw gitaar beter kan? Loop eens bij ons binnen of stuur een mail.

Ben je in het bezit van een vintage gitaar of een gitaar uit het hoge segment dan is de kans groot dat de topkam van been is gemaakt. Ook het vervangen van een benen topkam is geen punt maar kan bij met name wat oudere gitaren een flink klusje zijn. Stel dat er wat snaren aanlopen op de frets maar de topkam is verder in prima staat, dan kun je er ook voor kiezen om de topkam te laten repareren. We vulkaniseren dan de inkepingen met een speciale twee componenten lijm en vijlen de inkepingen opnieuw op de juiste hoogte. Zo behaal je hetzelfde resultaat maar voor veel minder geld.

Tip!
Ga je zelf aan de slag met het vervangen van de topkam? We hebben de meest voorkomende maten gewoon in voorraad in kunststof of GrapTech uitvoering. Neem je gitaar of de oude topkam even mee naar de winkel, dat maakt het zoeken naar de juiste maat een stuk eenvoudiger.