Zodra je bij ons binnenstapt zul je direct de sfeer van het pand voelen, zeker als je ook de rest van het enorme gebouw bezoekt. Hieronder een klein geschiedenislesje over Huis Rodenburch (Roodenburch tegenwoordig)  het fantastische pand waar wij ons werk mogen doen. 
Een weetje: Dordtenaren kennen hem bijna allemaal al is het alleen al om de singel die naar hem is vernoemd, Burgemeester de Raadt. Wist je dat deze man met zijn gezin omstreeks 1880 woonde waar wij nu werken en jij je bruiloft, verjaardag, cd presentatie,  zakenlunch of vergadering kunt houden?

De geschiedenis van het huis Rodenburch gaat terug tot de Middeleeuwen. In dit deel van de Wijnstraat, nabij de Gravenstraat, bevond zich de grafelijke herberg, waar de graven van Holland hun intrek namen wanneer zij in Dordrecht verbleven. In de 16de eeuw werd het pand samengevoegd met het rechter buurpand, waardoor het huis zijn enorme afmetingen kreeg (12 meter breed en maar liefst 37 meter diep!). De kap van het samengevoegde pand dateert uit 1545.

 

In 1594 kwam Rodenburch in bezit van de wijnhandelaar Casper Beck. Deze gebruikte de enorme kelders (waar onze winkel nu gevestigd is) voor wijnopslag en verhuurde de bovenverdiepingen. Tot 1757 was er de Bank van Lening gevestigd. Het huis dateert in zijn huidige verschijningsvorm uit 1766. Toen werd het oude casco verbouwd tot een voornaam patriciërshuis in Rococo (Lodewijk XV)-stijl.

 

In 1889 gaf het echtpaar Schultz van Haegen-de Raadt opdracht tot een 'modernisering' van de kamer-en-suite op de hoofdverdieping. Enkele kostbare marmeren schouwen, plafondstukken en betimmeringen zijn daarvan bewaard gebleven. Ze zijn uitgevoerd in een eclectische neorenaissancestijl die de sfeer oproept van een 'Oud Hollands' interieur. 

 

Plafonds en deuren werden rijk beschilderd. Voorafgaand aan de restauratie werd de signatuur aangetroffen van Willem Adrianus Fabri (1853-1925), de Rotterdamse (decoratie)schilder die onder andere op Paleis Het Loo heeft gewerkt.

 

In 1920 kocht de Raad van Arbeid het pand. Het achterhuis werd afgebroken en vervangen door een kantoorzaal in eigentijdse vormgeving naar ontwerp van de architect Carel Tenentie. Na de Raad van Arbeid was het pand jarenlang in gebruik als drukkerij van de firma Holster. 

In 2007 werd het pand overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser. In 2015 is een grote restauratie afgerond.

Bron: Stichting Hendrick de Keyser